Croaziera cu goeleta în Turcia

Croaziera albastră a început într-o zi de sâmbătă, 21 iunie 2014, din portul Fethiye-Turcia.

După o săptămană pe Marea Mediterană, navigând cu goeleta din port în golf, de acolo spre marea deschisă, apoi spre plajă, apoi din nou port, golf, plajă și tot așa, în zona Fethiye – Göcek – Ölüdeniz, am revenit acasă relaxați, bronzați, îmbujorați de briza mării.


Am fost 12 persoane, copii și adulți, de la 3 la 68 de ani.


De-a lungul coastei turcești am ancorat în golfuri izolate explorând plaje pustii unde nu poți ajunge decât de pe mare, am înotat ziua și noaptea în apa limpede și cristalină, am facut snorkeling și am văzut bancuri de pești, arici de mare, sepii, anemone.


Plimbarea nocturnă pe mare cu goeleta a fost de poveste, iar nopțile petrecute pe punte sub cerul liber ne-au încărcat bateriile pentru activitățile de a doua zi.


Am făcut sărituri de pe barcă, am dat pâine peștilor și am reușit în sfârșit să-i facem o surpriză lui Mustafa de ziua lui de naștere pe care nu o va uita prea curând.


Am savurat excelenta bucătărie turcească: köfte, imam bayaldi, bulgur și orez, pește dorada, iarbă de mare, diverse sosuri cu iaurt și verdețuri, ardei umpluți, sigara börek, gözleme cu ayran, salate și fructe, înghețată turcească.


Ne-am delectat cu tradiționalul Raki, cafeaua turcească, ceaiul negru, dar și cu berea Timișoareana, iar copiii cu Gazos și ceai de rodii.


Și asta nu e tot...ne-am târguit în bazarul din Fethiye, am fotografiat mormintele liciene săpate în stâncă, am străbătut faleza din Göcek. Într-o zi am stat pe plaja din Ölüdeniz, am fost martorii unui spectacol plin de adrenalină atunci când zeci de parapantiști săreau de pe Muntele Babadag, am trecut prin golful descoperit de poetul și pictorul Bedri Rahmi Eyüboğlu, am înotat printre ruinele Hamamului Cleopatrei. Cu toții am fost încântați de Golful A, am urcat pe munte și am vizitat Kayaköyu, satul fantomă părăsit de locuitorii săi greci în 1920.


Cât de multe se pot face într-un timp atât de scurt oferindu-ți atât posibilitatea de a te relaxa, cât și aceea de a descoperi natura, locuri noi, tradiții ale Turciei. Atmosfera de vacanță, aerul și soarele, bucuria întâlnirii cu marea, mâncarea, plaja, istoria și atâtea altele te încarcă pentru întreg anul.


Goeleta cu care am făcut croaziera pe mare este o ambarcațiune tradițională construită din lemn, cu o lungime de 23 m, o lățime de 6 m, având 12 cabine cu baie.


Amintiri frumoase, prieteni dragi, o croazieră pe care deja ne-o dorim și o visam și pentru vara viitoare!

© Copyright 2017 TUMBA | Powered By: NetSiter